text.skipToContent text.skipToNavigation
.page-nlmServicePage #LieferungPremiumGrid {display: none;}
SV
Välj språk

09000

Industrimagneter från norelem

Magneterna från norelem finns med olika magnetkärnor och hus. Magnetkärnan består av permanentmagnetmaterialen AlNiCo (aluminium, nickel och kobolt), NdFeB N35 (neodym), hård ferrit eller SmCo (samarium-kobolt).

Genom sin tekniska uppbyggnad har norelem-magneterna olika häftyta och magnetisk styrka (häftkraft) och används därför inom olika områden i industrin.

Så är en industrimagnet från norelem uppbyggd (häftmagnet som exempel)

nlm_Aufbau_Magnet_SEO_EN

Magnetkärnorna har till exempel olika värmebeständighet, avmagnetisering och häftkraft/styrka. Huset av stål, rostfritt stål, aluminium eller gummi skyddar magnetkärnan och bidrar dessutom till magnetens funktion.

Här spelar magnetens form en viktig roll, och formen varierar beroende på vad magneten ska användas till. Magneterna kan alltså vara platta, runda, fyrkantiga, med eller utan hål, U-formade eller stavformade.

Dessutom finns magneterna med olika system. norelem-magneterna kan antingen ha ett skärmat system, där endast vissa ställen har magnetisk verkan, eller ett oskärmat system där hela ytan är magnetisk.

Egenskaper hos industrimagneterna från norelem

Magnetkärnans egenskaper avgör magnetens styrka (häftkraft). norelem-magneter med kärna av neodym är till exempel mycket starka industrimagneter, till skillnad från norelem-magneterna med kärna av hård ferrit. Men dessa norelem-magneter har sämre värmebeständighet än norelem-magneterna av hård ferrit eller aluminium, nickel och kobolt.

Eigenschaft_Magnet_Tabelle_SEO_EN

Magneter: typer och former

Råmagneter

Råmagneterna från norelem kan användas universellt och monteras genom att pressas in, skruvas i eller limmas fast. Råmagneter är alltid oskärmade system, och därmed inga magnetsystem. Därför har alla ytor på råmagneten magnetisk verkan. Råmagneterna delas in i undergrupperna skivmagneter, skivmagneter med hål, blockmagneter och stavmagneter.

Skivmagneterna i klassen Råmagneter finns både med hål (skivmagneterna kan dessutom fixeras genom att skruvas i) och utan hål i norelems webbutik. Skivmagneterna består av NdFeB N35 (neodym) och har en förzinkad yta.

Stavmagneterna från norelem består av AlNiCo (aluminium, nickel och kobolt) och är klarar mycket höga temperaturer (upp till max. 450 °C). Stavmagneterna kan beställas i olika längder och diametrar efter behov.

Den enda skillnaden mellan blockmagneterna och skivmagneterna är att de är olika till formen. Den platta formen ger perfekta förutsättningar för att blockmagneterna ska kunna användas enkelt och smidigt inom industrin.

Runda magneter av aluminium, nickel och kobolt

Magneterna  har en kärna av permanentmagnetmaterial (AlNiCo) och ett hus av stål. Magnetkärnan separeras från huset genom ett material som inte är magnetiskt, vilket skapar ett skärmat system. Kan pressas, krympas eller limmas fast.

De runda magneterna finns som stavgripare med stift, med eller utan passningstolerans. Alla runda magneter är värmebeständiga (upp till max. 450 °C), har hög häftkraft och finns i olika utföranden.

Runda magneter av neodym och samarium-kobolt (SmCo)

Här skiljer man mellan stavgripare med en magnetkärna av NdFeB (neodym) eller SmCo (samarium-kobolt). Magnetkärnan skyddas av ett hus i mässing med slät yta, vilket skapar ett skärmat system.

SmCo-magneter är speciellt lämpliga för punktsvetsaggregat, då ingen avmagnetisering sker.

Permanentmagnetiska spännblock med fin och mycket fin poldelning

Spännblocken från norelem består av ett permanentmagnetsystem med tät poldelning som inverkar på två eller tre ytor. Ju finare poldelningen är, desto tunnare kan de fastspända arbetsstyckena av stål vara. Spännblockens magnetiska livslängd är obegränsad i industriella tillverkningsmiljöer.

Magneter (plangripare)

Plangriparens magnetkärna är ingjuten eller inpressad i ett hus. Mellan magneten och huset finns ett icke-magnetiskt skikt. Det ger plangriparen ett skärmat system.

Plangriparna finns med en magnetkärna av hård ferrit, samarium-kobolt (SmCo) eller neodym (NdFeB). Skillnaden är plangriparens häftkraft. Plangripare med SmCo-kärna har tre till fem gånger högre häftkraft än plangripare med AlNiCo resp. hård ferrit. Plangriparna har ett hus av stål eller rostfritt stål.

I norelems webbutik finns plangripare i olika utföranden med och utan gänga, med innergänga, krok, cylindriskt hål eller försänkt hål.

Magneter (plangripare)  med gummihölje

En stor fördel med plangriparmagneter med gummihölje (TPE eller syntetgummi) är att magnetens kärna och ömtåliga ytor skyddas. Plangriparens gummihölje ökar friktionskoefficienten så att hög friktion i sidled uppstår.

Plangripare med gummihölje finns med innergänga, fyrkantig form (optimalt fäste på tunna plåtar med känslig yta), med gängad bussning, gängad tapp eller hål.

I sitt sortiment har norelem även gummiskydd för plangripare. Gummiskydden vrängs över plangriparens häftytor. Skjuvkraften med vilken magneten kan förskjutas fördubblas och når nästan magnetens ursprungliga häftkraft. Gummiskydden passar till nästan alla plangripare med diameter 50 mm, 63 mm och 80 mm.

Stavmagneter och knappmagneter

Stavmagneter är hårda magneter med aluminiumhus och stålhölje. Stavmagneterna är mycket värmebeständiga. Huset är rödlackerat. Stavmagneterna har ett skärmat system och används för fasthållning, lyft och för montering i fixturer. Platta stavmagneter kan användas i fixturer där det är ont om plats.

Knappmagneterna har däremot en delad häftyta med genomgående fästhål. Knappmagneter med delad häftyta används oftast i laboratorier, för mätningar och för att hålla fast metallföremål.

U-magneter

Der rödlackerade U-magneterna av permanentmagnetmaterialet AlNiCo har hög häftkraft, ett oskärmat system och levereras med en förzinkad skyddsplatta. U-magneterna används för att hålla fast, sortera och lyfta.

Häftmagneter

Häftmagneterna, vars kärna består av hård ferrit, används ofta på anslagstavlor, whiteboards och magnettavlor. Huset är av plast.

Tillbehör

Förutom magneterna i fullsortimentet finns också lämpliga tillbehör i norelems produktsortiment.

Den kromade, böjliga plockmagneten med mässingsskaft och svart plasthandtag används främst för att ta bort eller söka efter ståldelar på svårtillgängliga ställen.

De till- och frånkopplingsbara permanent-magnetfötterna med svart yta och hög häftkraft används i fixturer som fästmagneter, stativ, slipdiamanter m.m.

Magnetspännkulorna av aluminium används för att hålla komponenter i optimal arbetsposition för polering, montering och lasersvetsning. Beroende på arbetsstyckets geometri kan en svängvinkel upp till 90° ställas in. Magnetchucken kan kopplas till och från med sexkantsnyckeln med T-handtag som ingår i leveransen.