Precision i svängarna, rak tillförlitlighet
Nytt hos norelem: Linjärrullstyrningar
Linjärrullstyrningar används inom många områden där föremål behöver förflyttas med minsta möjliga kraftansträngning och lite friktion, till exempel inom förpacknings- eller livsmedelsindustrin eller i invändiga dörrar på båtar eller tåg. Nu finns linjärrullstyrningar även hos norelem, indelade i fyra produktfamiljer.
Bland linjärstyrningarna som norelem erbjuder finns raka och böjda linjärstyrskenor av blankt, härdat stål samt två varianter av passande rullstyrningsvagnar. Linjärrullstyrningarna finns i två storlekar, för olika höjd- och breddmått på linjärstyrskenorna.
Linjärstyrskenor
norelem erbjuder linjärstyrskenor med eller utan spår. På varianten med spår på två sidor kan skenor enkelt sättas ihop med en nedsänkt passkil. På så sätt kan skenorna skruvas fast direkt på en plan yta. Dessutom går det enklare att åka över korspunkten om man använder en passkil för exakt inriktning. Alla linjärstyrskenor med passkilspår kan kombineras fritt och därmed användas för komplexa former med böjda och raka linjärstyrskenor. På utformningarna med spår ingår passkilarna i leveransen, samt ändpluggar som täcker skruvarna på skenorna och skyddar dem mot smuts och främmande föremål. norelem erbjuder de raka linjärstyrskenorna även utan spår och i tre standardlängder – 500, 1000 och 2000 mm – eller upp till 4000 mm, på kundens begäran.
Linjärstyrskenorna kan skruvas fast ovanifrån och kan utrustas med en eller flera rullstyrningsvagnar.
Rullstyrningsvagnar
Rullstyrningsvagnarna 21350 har en enkel mekanik som tillåter en utjämning på ca 0,05 mm. Därför går det bara att använda dem på raka linjärstyrskenor. Utjämningsmekaniken på rullstyrningsvagnarna 21351 möjliggör ett toleransområde på ca 0,5 mm. På så sätt kan vagnarna användas på såväl raka som böjda linjärstyrskenor. Den maximala accelerationen är 50 m/s², och den maximala körhastigheten 5 m/s. Tack vare den integrerade förspänningsmekaniken på en sida passar rullarna alltid mot skenans kontur. På så sätt går det att köra på raka och böjda skenor utan glapp och med konstant förskjutningsmotstånd, och slitaget på löprullsstyrningarna minskas. Man behöver inte ställa in rullarna efter skenornas bredd med hjälp av ett excenterstift. Rullstyrningsvagnarna kan enkelt skjutas på skenan. Vagnarna åker då med jämn hastighet och utan att löprullarna glider på skenorna.