text.skipToContent text.skipToNavigation
.page-nlmServicePage #LieferungPremiumGrid {display: none;}
SV
Välj språk

Slidstyrningar

poster / sida
22 av 22 poster
 • poster / sida
  22 av 22 poster

  Slidstyrningar

  Slidstyrningarna från norelem kan användas för positionering och förflyttning både horisontellt och vertikalt. Slidstyrningarna kan anpassas till olika behov och är därför ett idealiskt alternativ för mängder av användningsområden inom maskinteknik och fixturbygge som t.ex. i mät- och kontrollteknik.

  Slidstyrningens användningsområde

  Tack vare sin höga precision används slidstyrningar ofta inom den optiska och finmekaniska industrin samt för att konstruera maskiner, fixturer och mätutrustning. Med hjälp av mikrometerspindeln kan produkterna till exempel justeras exakt och låsas på ett visst ställe.

  Materialen i slidstyrningarna

  Slitstyrningarna tillverkas i gråjärn och aluminium – och här är utförandena i aluminium är en utmärkt kompromiss mellan vikt, lastförmåga och precision. Slidstyrningarna finns med ändanslag och mikrometerspindel.

  En slidstyrning från norelem har dessa fördelar:

  - lång livslängd

  - kan snabbt kombineras med flera axelsystem

  - mycket hög precision

  - god vibrationsdämpning

  - nästan underhållsfri

  - tålig, robust konstruktion

  - spelfria styrningar

  - nya och säkra klämmor

  Slidstyrningarnas modeller

  I norelems webbutik och i ”THE BIG GREEN BOOK” finns 2 produktgrupper av slidstyrningar. De laxstjärtsformade slidstyrningarna och precisionsslidstyrningarna.

  Laxstjärtsformad slidstyrning

  De laxstjärtsformade slidstyrningarna, som fungerar som en glidstyrning, tål mycket hög belastning. De laxstjärtsformade slidstyrningarna har stora anliggningsytor och mycket hög bärförmåga på upp till 1500 N.

  Laxstjärtsformade slidstyrningar finns i bredder från 20 till 150 mm och längder från 30 till 310 mm. Spelet mellan inner- och ytterdelen ställs in individuellt med en list. Alla anliggningsytor är slipade och styrningarna finfrästa. Modeller med gängad spindel har en vridknapp med skalindelning på 0,02 mm.

  Precisionsslidstyrning

  Precisionsslidstyrningar med rullager av gråjärn utmärker sig genom lättrörlighet och hög precision. De finns i bredder från 40 till 100 mm och längder från 50 till 360 mm.

  Slidstyrningarna med rullager är utrustade med härdade och slipade kryssrull-styrskenor. Dessa garanterar en lätt och spelfri rörelse med minimal startfriktion, vilket gör att inga höga rörelsekrafter krävs.

  Laxstjärtsformad slidstyrning kontra precisionsslidstyrning

  Den allmänna skillnaden mellan en laxstjärtsformad slidstyrning och en precisionsslidstyrning är typen av styrning. Den laxstjärtsformade slidstyrningen har en glidstyrning som liknar en laxstjärt och har högre bärförmåga. Precisionsstyrningarna har däremot en rullstyrning som gör dem precisare.

  Laxstjärtsformade slidstyrningar och precisionsslidstyrningar med rullager kan monteras på koordinatbord med fästskruvar för montage på koordinatbord. Här har den nya generationen av slidstyrningar ännu en fördel: alla gängade hål har dessutom ett centreringshål. Tillsammans med passande centreringsringar kan därför slidstyrningar och andra förbindningselement monteras exakt på sliden.

  Tillbehör till norelems slidstyrningar

  I norelems sortiment för slidstyrningar finns tillbehörsartiklar som styrskenor, rullhållare till styrskenor, teflonbelagda styrskenor, monteringsplattor, spännlister och fästskruvar för montage på koordinatbord.

  Spännlister

  Spännlisterna används för att spänna slidstyrningen i x-y-z-axeln och som list för att fästa slidenheten i maskinen. Montering i änden reducerar rörelsen.

  Monteringsplattor

  Med monteringsplattor kan två slidstyrningar kombineras till en X-Y-konfiguration utan att slaget minskar. I kombination med våra centreringsringar 20240 kan den vertikala sliden centreras på den horisontella och fästas med skruvar DIN 912 (07160).