text.skipToContent text.skipToNavigation
.page-nlmServicePage #LieferungPremiumGrid {display: none;}
SV
Välj språk

22000

Upptäck norelems produktsortiment

Drivteknik och drivelement från norelem

Inom maskinteknik och automatiseringteknik ställs höga krav på kraftöverföring och positionering. Som tillverkare av drivteknik och drivelement har norelem olika drivkomponenter i sin webbutik för att kunna uppfylla alla olika krav.

I norelems webbutik består produktsortimentet inom drivteknik och drivelement av kedjor och kedjehjul, kuggremmar, kuggaxlar och kuggremskivor, kilremmar och kilremskivor, kugghjul, kuggstänger och koniska kugghjul, snäckor och snäckhjul samt växlar.

Vad är drivteknik?

Med drivteknik avses i allmänhet hur en maskin får sin energi och hur de olika drivelementen styrs, det vill säga hur en rörelse alstras med hjälp av kraftöverföring.

Drivteknikens användningsområden

Drivteknik används inom maskinteknik och automatiseringteknik, till exempel i omriktare, motorer, växelriktarsystem, växelmotorer, kopplingar, generatorer, halvledarteknik, maskiner inom mät-, glas- och träbearbetning och justeringsteknik. Förutom dessa områden finns drivtekniken också inom luft- och rymdfart, i verktygs- och förpackningsmaskiner samt medicinteknik.

Fördelarna med drivtekniken från norelem

  • Optimal kraftöverföring
  • Exakt positionering
  • Komponenterna är standarddelar
  • Lång livslängd
  • Lågt slitage
  • Tyst gång
  • Formslutande kraftöverföring
  • Konstanta utväxlingsförhållanden
  • Reducering av vibrationer och buller

Drivteknik med kedjor

En kedjehjulsdrivning består oftast av kedjehjul, passande skivor och en rullkedja. I speciella fall kan dessa komponenter vid behov kompletteras med kedjespännare och vändhjul. Kedjehjulen från norelem har utvecklats speciellt för maskintekniksektorn och industrin. Därför kan du köpa kedjehjulen i många vanliga storlekar och varianter direkt från webbutiken.

norelems kedjehjul är motståndskraftiga, robusta, hållbara och tillverkade enligt standarden DIN/ISO 606. Kuggarna är frästa och induktivt härdade. Spåret är exakt orienterat mot kuggtoppen. De flesta kedjehjulen från norelem är redan förborrade (monteringsfärdiga) och enkla att montera. I webbutiken finns förutom kedjehjul av stål även kedjehjul av rostfritt stål. De används till exempel inom livsmedelsindustrin.

Det går alltid att efterbeställa enskilda förbindningslänkar för rullkedjor som tillbehörsdelar.

Kuggremsdrivningar

Kuggremssystemet består av en kuggrem och två eller fler kuggremskivor. Det finns många fördelar med ett kuggremssystem. Vid kraftöverföring med höga accelerationer ger kuggremssystemet exakt positionering och garanterar konstant synkronisering. Dessutom är det mycket energieffektivt och ger en jämn rörelse. norelem har inte bara standardstorlekar i sortimentet, utan erbjuder också kuggremslösningar som metervara.

Kuggremmar används ofta inom maskinteknik, automatisering och hantverk. Portalsystem för högeffektslasrar, pick-and-place-enheter, roterande bord och klassiska transportband är bara några exempel på hur de kan användas.

Kuggremsdrivningar kombinerar de positiva egenskaperna hos kedjor och flatremmar men kräver inte lika mycket underhåll. Kuggremssystemen arbetar tyst, mycket exakt och utan att slira. Förutsättningen är då att komponenterna är väl avstämda mot varandra. De har även mycket högre accelerationsvärden än kedjedrivningar.

Kugghjul, kuggstänger och koniska kugghjul

Kugghjulsdrivningar är den allra vanligaste typen av drivningar inom maskinteknik. Med hjälp av kugghjulsdrivningar, alltså kugghjul, kuggstänger och koniska kugghjul, överförs vridmoment med ett visst varvtal från en axel till en annan. Man kan då kombinera kugghjul av olika storlekar. På så sätt kan man enkelt ändra vridmomentets utväxling och varvtalet genom att byta enskilda kugghjul.

Fördelen med kugghjulsdrivningarna från norelem, jämfört med kedjehjulsdrivningar och remdrivningar, är att de fungerar även för kortare axelavstånd. De kan dessutom överföra betydligt högre krafter än en remdrivning.

Ytterligare fördelar med kugghjul, kuggstänger och koniska kugghjul är den slirfria och formslutande kraftöverföringen, den stora variationen i utväxlingar och den enkla uppbyggnaden (underhållsfri och driftsäker).

Kugghjulsdrivningar – koniska kugghjul

De konformade hjulen som griper i varandra används framför allt i drivningar där axlarna ska mötas i en viss vinkel (högst 90°). Då är det viktigt att det så kallade kontaktmönstrets förskjutning är så liten som möjligt. Det åstadkommer man genom så litet axelavstånd från kuggmitten till lagret som möjligt i kombination med största möjliga axeldiameter. norelem har koniska kugghjul med dessa utväxlingar. Kuggningen är alltid rak och kugghjulen tillverkas i stål. Ingreppsvinkeln är 20°.

Kugghjulsdrivningar – cylindriska kugghjul

De cylindriska kugghjulen är den allra enklaste formen av kugghjul. Inom drivtekniken används de cylindriska kugghjulen när stora periferikrafter ska överföras.

I kombination med en kuggstång kan rotationer omvandlas till linjära rörelser (och tvärtom). Det är viktigt att axlarna monteras i ett så vågrätt läge som möjligt. Axelspåret ska ligga an exakt för att garantera att kugghjulen håller länge. Smörjningen fungerar också bäst i vågrätt läge. Var noga med att axlarna monteras parallellt för att undvika inriktningsfel så gott det går. Dessutom är det viktigt att hålla ett korrekt axelavstånd.

Snäckväxlar / snäckhjulssatser

Den så kallade snäckan är i maskin- och verktygsbygge en axel med en eller flera gängor. Tillsammans med snäckhjulet (sned kuggning) bildar snäckan snäckhjulsväxeln. Axlarna på snäcka och snäckhjul är förskjutna 90° sinsemellan. Snäckväxlarna passar mycket bra för stora utväxlingar i en långsam hastighet.

Snäckhjulsatserna från norelem är lämpliga för höga varvtal och höga vridmoment.

Snäckhjulsväxlarna används främst när drivningen ska vara så tyst som möjligt. Dessutom klarar de höga belastningar tack vare sin konstruktion. Ofta är verkningsgraden inte så hög vid höga kraftöverföringar eftersom det förutom en roterande rörelse även krävs en glidrörelse (nyckelord: självhämning) för att få drivningen att fungera.

Snäckväxlarna används ofta som drivning för valsning eller i pressar. De används även inom transporttekniken. När snäckväxlar används uppstår ofta höga axiella krafter. Det beror framför allt på att snäckan är fast lagrad trots den skruvformade kuggningen.

Snäckhjulen från norelem är av brons. Snäckorna är av sätthärdat och slipat stål. Snäckorna har stigning i högervarv (högergänga).

Växlar – monteringsfärdiga snäckhjulsväxlar

norelem säljer även monteringsfärdiga växlar i olika utföranden. Alla växlar kan visas 360°-vy. Om du har frågor om våra växlar står vi gärna till tjänst.

Snäckväxelns hus är av aluminium, medan snäckan är av stål och snäckhjulet av specialmässing. Huset är anodiserat och snäckan sätthärdad.

Växeln kan användas universellt och är underhållsfri tack vare det inkapslade huset. Snäckväxlarna är dessutom mycket tysta och har en lättgående kraftöverföring. De monteras enkelt med skruvar. Växeln uppfyller RoHs-direktivet.

Växlar – monteringsfärdiga vinkelväxlar

norelem erbjuder tre olika former av monteringsfärdiga vinkelväxlar:

  • En vinkelväxel med hus i plast
  • En vinkelväxel med hus i aluminium
  • En vinkelväxel med hus i pressgjutet zink

Varianten med hus i plast passar allra bäst för kortvarig maskinell drift med låga varvtal eller för manuell drift. De kan rotera i båda riktningar. Vinkelväxeln med hus i aluminium och koniska kugghjul i stål är en högklassig, universell och underhållsfri växel. norelem har sju storlekar i sitt sortiment. Utväxlingen är då alltid 1:1. Även här är rotationsriktningen valfri. Denna växel kan dessutom monteras i många olika lägen. Vinkelväxeln med hus i pressgjutet zink och koniska kugghjul i stål passar mycket bra för drivning med elmotorer. Denna växel används främst som vinkelväxel eller fördelarväxel. Denna drivväxel kan också användas som reducerväxel för elmotorer (jalusier). Alla monteringsfärdiga växlar från norelem uppfyller RoHs-direktivet.